Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie kształcący swoje umiejętności w zawodzie kucharz podczas zajęć praktycznych zmierzyli się z trudnym zadaniem. Wzięli udział w konkursie gastronomicznym pt. „Plating- aranżacja i dekoracja talerza”.
Jedzenie oczami to określenie, z którym często możemy się spotkać i które ma w sobie dużo prawdy. Stąd też kucharze w renomowanych restauracjach tak wielką wagę przykładają do wyglądu talerza. Plating to aranżacja i stylizacja tego, co podajemy na talerzu – ma to na celu uzyskanie jak najefektowniejszej prezentacji potrawy. Realizując plating, należy pamiętać, że nawet najpiękniejsza potrawa nie obroni się, jeśli jej smak będzie przeciętny. Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie kształcący swoje umiejętności w zawodzie kucharz podczas zajęć praktycznych zmierzyli się z tym trudnym zadaniem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji takie surowce i półprodukty jak: filet drobiowy, mięso wołowe, pstrąga tęczowego, puree ziemniaczane – groszkowe, marchewkowe, koperkowe, szpinakowe, sosy: musztardowy, czosnkowy, śliwkowy, cytrynowy, sos winegret, warzywa, sałaty, mikro zioła, kwiaty itp.
Konkurs zorganizowała: Helena Wyżlic.
Wyniki konkursu gastronomicznego „Plating- aranżacja i dekoracja talerza”:
I miejsce – Malwina Ruczyńska 1E, Julia Gurzyńska 1E, Roksana Grosanc 1E
II miejsce – Aneta Markowska 2M8, Kinga Dąbrowska 1E,
III miejsce – Daria Dybich 2M8, Paulina Janicka 2 M8
DANIA, KTÓRE ZAJĘŁY I MIEJSCE
DANIA, KTÓRE ZAJĘŁY II MIEJSCE
DANIA, KTÓRE ZAJĘŁY III MIEJSCE
UCZNIOWIE PRZY PRACY
Fot. Archiwum ZS w Lubawie