Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie  kształcący swoje umiejętności w zawodzie kucharz  podczas zajęć praktycznych zmierzyli się z trudnym zadaniem. Wzięli udział w konkursie gastronomicznym pt. „Plating- aranżacja i dekoracja talerza”.


Jedzenie oczami to określenie, z którym często możemy się spotkać i które ma w sobie dużo prawdy. Stąd też kucharze w renomowanych restauracjach tak wielką wagę przykładają do wyglądu talerza. Plating to aranżacja i stylizacja tego, co podajemy  na talerzu – ma to na celu uzyskanie jak najefektowniejszej prezentacji potrawy. Realizując plating, należy pamiętać, że nawet najpiękniejsza potrawa nie obroni się, jeśli jej smak będzie przeciętny. Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie  kształcący swoje umiejętności w zawodzie kucharz  podczas zajęć praktycznych zmierzyli się z tym trudnym zadaniem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej  mieli do dyspozycji takie surowce  i półprodukty jak: filet drobiowy, mięso wołowe, pstrąga tęczowego, puree ziemniaczane – groszkowe, marchewkowe, koperkowe, szpinakowe, sosy: musztardowy,  czosnkowy, śliwkowy, cytrynowy, sos winegret, warzywa, sałaty, mikro zioła, kwiaty itp.

Konkurs zorganizowała: Helena Wyżlic.


Wyniki konkursu gastronomicznego „Plating- aranżacja i dekoracja talerza”:

 I  miejsce –  Malwina Ruczyńska 1E, Julia Gurzyńska 1E,  Roksana Grosanc 1E

II miejsce –  Aneta Markowska 2M8,  Kinga Dąbrowska 1E,

III miejsce –  Daria Dybich 2M8, Paulina Janicka 2 M8


DANIA, KTÓRE ZAJĘŁY I MIEJSCE


DANIA, KTÓRE ZAJĘŁY II MIEJSCE


DANIA, KTÓRE ZAJĘŁY III MIEJSCE


UCZNIOWIE PRZY PRACY


Fot. Archiwum ZS w Lubawie