Małymi krokami zbliżamy się do zakończenia roku szkolnego. Szczególnie jest to ważne dla uczniów klas ósmych szkoły podstawowej, którzy stoją przed wyborem zawodu. W Zespole Szkół w Lubawie kształcimy w wielu zawodach, jednak tylko dwa łączą praktykę i naukę w jednym miejscu, tj. w warsztatach i pracowniach na terenie szkoły. Jednym z nim jest kucharz.
Uczniowie nie muszą szukać praktyk u pracodawcy ani wyjeżdżać na kursy zawodowe. Praktyka oraz kształcenie teoretyczne jest prowadzone w szkole przez wykwalifikowanych nauczycieli.
Uczniowie podczas zajęć praktycznych w szkole, w oparciu o normatyw surowcowy przygotowują różne potrawy, napoje oraz dania z różnych stron świata. Uczą dobierać zastawę stołową oraz zdobywać wiedzę jak kolorystycznie oraz elegancko podać dania.
Młodzież również odbywa swoje zajęcia praktyczne wraz z opiekunami w restauracji Hotel & Spa Mortęgi oraz Starym Spichlerzu. Bardzo ważne jest to, aby uczniowie mogli zobaczyć jak ich przyszły zawód jest realizowany w warunkach rzeczywistych. Poznają tam techniki przygotowywania napojów i potraw, wykorzystanie nowoczesnych maszyn i urządzeń gastronomicznych oraz uczą się pracy w zespole. Uczniowie kończą szkołę zdając egzamin zawodowy, który przeprowadza się również w Zespole Szkół w Lubawie.
Jeśli zatem lubisz gotować, piec ciasta, jesteś kreatywny w tym co robisz to zapraszamy serdecznie do Zespołu Szkół w Lubawie!
PREZENTACJA ZESPOŁU SZKÓŁ W LUBAWIE
Fot. Archiwum Zespołu Szkół w Lubawie